Klub vojenské historie Deštné při Slezském muzeu Opava

kvh-destne.opavsko.com

Nejste přihlášen(a). Zde se můžete přihlásit, nebo se zaregistrovat

BVP-1

bojové vozidlo pěchoty

 

     Bojové pásové pancéřované vozidlo s vysokou manévrovací schopností, schopné plavby. Jeho účelem je zvýšit pohyblivost, palebnou sílu a ochranu motorizovaných jednotek. Zavedeno ve druhé polovině 60.let do výzbroje sovětské armády jako BMP-1 a svými charakteristikami značně převyšovalo obdobná vozidla západních států, zejména v pohyblivosti a rychlosti v terénu, vyšším stupněm ochrany i schopností přímé spolupráce s tanky. Jako BVP-1 licenčně vyráběn v tehdejším Československu a zaveden do výzbroje v roce 1974. Z výzbroje AČR v současnosti již vyřazen. Podvozek využíván k různorodým specializovaným nástavbám (např.pro ČSLA/AČR typ OT-90 a jeho modifikace)

     Stručný technický popis:

     Řidičský prostor v levé přední části vozidla. Zde umístěny: sedačka řidiče, sedačka velitele, ovládací ústrojí vozidla, přístrojová deska řidiče, pozorovací přístroje řidiče a velitele, rádiová stanice, hovorové zařízení, gyrokompas atd. Motorový prostor v pravé přední části vozidla, oddělen tepelně i zvukově izolovanou přepážkou. Bojový prostor tvořen otočnou věží s částí korby. Zde uložen kanón s nabíjecím ústrojím, spřaženým kulometem, municí, zaměřovací a pozorovací přístroje, naváděcí zařízení protitankové řízené střely (PTŘS), sedadlo střelce-operátora s naváděcím pultem PTŘS atd. Prostor roje v zadní části vozidla pro čtyři příslušníky na každé straně, zde dále palivové nádrže a akumulátory. Pohonná jednotka: kapalinou chlazený šestiválcový čtyřdobý vznětový motor UTD-2 s přímým vstřikem paliva o výkonu 220 kW při 2 600 ot/min se zásobou 462 l paliva + 110 l ve dvou nádržích v zadních dveřích. Převodovka mechanická s 5 stupni vpřed a 1 stupněm vzad, synchronizovaná pro 2.až 5. stupeň. Hlavní spojka mechanická třecí suchá lamelová stále zapnutá. Podvozek pásový s hnacími koly vpředu, odpružení torzními tyčemi s kapalinovými tlumiči. Kolejové pásy kovopryžové, každý o hmotnosti 626 kg a 84 články. Výzbroj: 73 mm poloautomatický nízkotlaký kanón vz.71 s hladkým vývrtem hlavně s kadencí 8-10 ran/min  se zásobou 40 nábojů, max.dostřel 1 300 m, určen pro boj proti lehce pancéřovaným cílům a živé síle. Odpalovací zařízení pro protitankovou řízenou střelu 9M14M MALJUTKA se zásobou 4 střel, max.dostřel 3 000 m. Spřažený tankový kulomet PKT ráže 7,62 mm se zásobou 2 000 nábojů. V prostoru roje v bočnicích vozidla a v levých zadních dveřích jsou kloubové střílny až pro 2 kulomety a 7 samopalů. Další výstroj: radiostanice R-123M, hovorové zařízení R-124, ochrana proti ZHN zajištěna hermetizací vozidla, čištěním vzduchu a vytvořením přetlaku uvnitř vozidla hodnotou 0,3 Pa. Možnost vlastního vytváření kouřové clony naftovým zadýmovacím zařízením po dobu 1-5 min s velikostí clony 100-150 m.

Základní takticko technické údaje:

osádka

3+8

bojová hmotnost

13 000 kg

délka

6 735 mm

šířka maximální

2 850 mm

výška maximální

2 068

světlá výška

370 mm

max.rychlost na silnici

65 km/h

rychlost plavby vpřed

7 km/h

rychlost plavby vzad

2 km/h

šířka překonávaného příkopu

2 500 mm

výška překonávané překážky

700 mm


Provozováno CMS / E-shop (c)2023 Czechproduct.cz s.r.o. | WebCare | Mapa webu | Cookies
Doporučujeme: Prodej a servis zahradní techniky -  oční optika -  Ubytování Jižní Čechy -  Zemní a výkopové práce Brno -  Jeřábnické práce -  vysoušení zdiva -  ,Tiskni.xyz,3D tiskárny, náhradní díly a filamenty